Opublikowany przez: Monika C. 2018-12-04 15:03:37
Autor zdjęcia/źródło: Mleko w diecie dzieci
29 listopada redakcja Familie.pl uczestniczyła w Olsztynie w śniadaniu prasowym z... kotem Mleczysławem - przedstawicielem programu „Mamy kota na punkcie mleka” kierowanego do uczniów klas I-III szkoły podstawowej, do ich rodziców oraz nauczycieli. Celem programu jest poszerzanie wiedzy na temat wartości odżywczych mleka i produktów mlecznych w diecie dzieci oraz nauka zasad prawidłowego odżywiania. Kampania promocyjno-edukacyjna, finansowana jest z Funduszu Promocji Mleka, realizowana przez Polską Izbę Mleka, we współpracy z Polską Federacją Hodowców Bydła i Producentów Mleka.
Program podejmuje wyzwanie i stara się w sposób kreatywny, a zarazem interesujący nauczyć dzieci zasad zdrowego odżywiania. Kampania wychodzi naprzeciw problemom społeczeństwa pokazując rzeczywiste właściwości i wartości nabiału oraz ucząc zasad zdrowego odżywiania w sposób kreatywny, a zarazem interesujący. W jej ramach w szkołach organizowane są konkursy z atrakcyjnymi nagrodami - według autorów projektu, nic tak nie motywuje jak rozsądna, mleczna rywalizacja. Szkoły, uczestniczące w programie odwiedza również lubiany przez dzieci kot Mleczysław, do którego dołączyła ostatnio nowa koleżanka - Mleczna Kita!
Autorzy kierują program „Mamy kota na punkcie mleka” do uczniów pierwszych klas szkoły podstawowej i ich nauczycieli oraz rodziców, dlatego że w tym wieku prawidłowe żywienie dziecka jest ogromnym wyzwaniem. To teraz kształtują się nawyki żywieniowe i upodobania kulinarne dziecka, które będą miały wpływ na przyszły styl życia. W szkole dzieci dokonują pierwszych samodzielnych wyborów obejmujących wizytę w sklepiku szkolnym, stołówce, podejmują też decyzje o zjedzeniu bądź nie, drugiego śniadania przyniesionego z domu. Na ich wybory wpływają także zachowania rówieśników. Działania podejmowane w ramach projektu podkreślają znaczenie wartości odżywczych mleka i produktów mlecznych w diecie dziecka, a rezygnacja z nabiału może pociągać szereg określonych konsekwencji zdrowotnych.
Moda na zdrową żywność wciąż trwa i rozwija się. Jesteśmy coraz bardziej świadomi jakości produktów spożywczych i staramy się wybierać te odżywcze, które wzmacniają nasz organizm. W ten sposób sięgamy po artykuły spożywcze należące do tzw. żywności funkcjonalnej, która wykazuje działanie prozdrowotne. Szczególne miejsce wśród tego typu produktów zajmuje mleko i jego przetwory. Środowisko naukowe wielokrotnie dowiodło, iż spożywanie nabiału pomaga m.in. utrzymać prawidłową masę ciała, zmniejszyć ryzyko osteoporozy, udaru mózgu, nowotworów oraz prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi. Nie każdy wie i z tym się zgadza, że produkty mleczne bogate w pełnowartościowe białko zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu ludzkiego. Białko wchodzi w skład wielu hormonów, przeciwciał i enzymów, dostarcza energii, a także wzmacnia układ odpornościowy i chroni go przed infekcjami. Pomaga ono również usuwać toksyny z organizmu. Obecna podczas śniadania prasowego dietetyk Agnieszka Anchimiuk z Instytutu Profilaktyki i Zdrowia podkreśla jednak, że zawsze należy obserwować swój organizm. Mimo niezaprzeczalnych zalet mleka i produktów mlecznych, nie wszyscy mogą je spożywać.
Rekrutacja do programu „Mamy kota na punkcie mleka” trwa cały 2018 r. i prawdopodobnie zostanie przedłuzona na rok nastepny. Wystarczy wypełnić deklarację przystąpienia do programu, którą można znaleźć na stronie www.kochammleko.pl
W programie zarejestrowanych jest już ponad 300 szkół. Każda z placówek otrzymała pakiety edukacyjne, dzięki którym możliwe było przeprowadzenie zajęć informacyjnych na temat zdrowych nawyków żywieniowych. Jak wiemy, dzieci uczą się najlepiej poprzez zabawę.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.